Simič novi šef NZS

Avtor Denis Sarkić | 20. februar, 2009 @ 18:24

Davčni svetovalec in nekdanji direktor DURS Ivan Simič je postal novi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS). Delegati so ga na današnji volilni skupščini na Brdu pri Kranju izvolili s 23 glasovi. Simič, ki je imel za tekmeca Tugomirja Frajmana - ta je dobil 15 glasov - je tako na funkciji nasledil Rudija Zavrla, ki je bil prvi mož NZS od davnega leta 1989.

[1] Franc Kangler Ivan Simič in Zlatko Zahovič
Franc Kangler, Ivan Simič in Zlatko Zahovič Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Več o njegovem programu prenove NZS in začetku nove slovenske nogometne pravljice, je Simič za Vest pojasnil že med gostovanjem v [2] oddaji Denis pokora, kot tudi ob [3] uradni predstavitvi programa pred tednoma.

“Pričakoval sem toliko glasov,” je takoj po izvolitvi samozavestno dejal Simič, ki je za podpredsednike izbral Franca Kopatina, Franca Kanglerja, Branka Florjaniča ter Staneta Oražma in Radenka Mijatovića (slednja naj sicer ne bi zasedla položaja, saj aprila načrtujejo spremembo sistema). Simič je sestavil program, ki temelji na 21 točkah. Sprememba volilnega sistema bo ena prvih Simičev nalog. Pravnik in davčni svetovalec meni, da je zdajšnji neustrezen, ker klubom ne omogoča neposrednega vpliva na izvolitev predsednika.

Njegov program med drugim napoveduje organizacijske spremembe v zvezi, spremembe v številu medobčinskih zvez, spremembe v tekmovalnem sistemu ligaških tekmovanj (prva liga naj bi imela 12 moštev), spremembe barv reprezentančnih dresov (zelene naj bi zamenjali modri ali beli), bolj jasno nagrajevanje reprezentantov, boljše sodelovanje z Združenjem nogometnih prvoligašev in Sindikatom profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, več pozornosti ženskemu nogometu in futsalu, Simič pa napoveduje tudi bolj agresivno politiko v povezavi s krovnima organizacijama. Slovenija naj bi v naslednjih osmih letih dobila svojega predstavnika v izvršnem odboru UEFA ali FIFA. “Prva naloga bo, da se bom že nocoj zapeljal na tekmo državnega prvenstva v Novo Gorico, potem pa se bom v ponedeljek sestal z generalnim sekretarjem Danetom Joštom, ki me bo seznanil z delom na zvezi. Trenutno je prioriteta reprezentanca, ki bo igrala konec marca oziroma v začetku aprila. Med drugim bomo tudi v Mariboru poskušali še izboljšati organizacijo. Nato pa moramo sprejeti nov statut, zmanjšati število podpredsednikov na tri, sicer pa je vse zapisano v mojem programu, ki ga bom skušal uresničiti,” je dejal Simič.

Slednji je v svoji predstavitvi poudaril tudi to, da se bo zavzemal za spremembo barv reprezentančnih dresov. “O barvah dresov se bomo pogovorili in prosili za predlog, tudi z navijači, šele potem se bomo odločili o barvi. Dejstvo je, da nujno potrebujemo selitev zveze v nove prostore, saj je trenutna stavba precej pretesna. Kadrovskih sprememb sicer ne načrtujem veliko, nikoli jih nisem, mogoče bomo le vpeljali nov način dela. Dane Jošt ostaja generalni sekretar, saj ima še veljavno pogodbo,” je dodal Simič in ponovil, da se zavzema le za en predsedniški mandat. Simič se je hkrati ozrl tudi na nesporno bogato dediščino dolgoletnega prvega moža Zavrla: “Rudija Zavrla bo glede na njegov način dela in njegovo političnost v nogometu težko nadgraditi, ampak imam druge kakovosti, ki lahko dopolnijo Rudijevo delo. V štirih letih ga gotovo ni mogoče preseči, ampak trudili se bomo za dobrobit slovenskega nogometa.”

V Frajmanovem glasu pa je bilo čutiti precej razočaranja. “Poraz je verjetno tudi posledica tega, da so nekateri po vpletenosti dveh županov spremenili svoja mnenja. Toda volitve so tajne, vsak glasuje zase, mogoče je tudi trenerska organizacija glasovala drugače, kot je bil njen prvotni sklep,” je povedal Frajman, a nato dodal: “Vsak predsednik lahko da nekaj novega, se bolj angažira, zato je tudi več možnosti za napredek. Sam se moram najprej spočiti, nato pa bom videl, kako naprej. Vprašanje, če bom še aktiven v nogometu. Sistem je tak: če pogoriš na volitvah, nisi član izvršnega odbora, niti nimaš druge funkcije. Lahko bi se vključil v kakšno komisijo, a za to je še prezgodaj. O klubskem delu se za zdaj ne bom izjasnil, mogoče se kdaj vrnem v Muro.”


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/02/20/simic-novi-sef-nzs/

URLs in this post:
[1] Image: http://www.flickr.com/photos/7316213@N08/1845744452/
[2] oddaji Denis pokora: http://www.vest.si/2009/01/29/denis-pokora-simic/
[3] uradni predstavitvi programa: http://www.vest.si/2009/02/04/po-zavrlu-simic/