Domača pamet

Avtor Urh Maček | 1. december, 2008 @ 21:08

Jan, Eva, Vid, Katja, Jerneja in Ana o poglavitni zamisli, da istočasno aktiviramo obe veji imunskega sistema in bakterijo napademo preko dveh poti, novačenju farmacevtskih multinacionalk in o morebitni materialni koristi od dveh patentov, ki sicer še čakata na zeleno luč Patentnega urada.

Ekipa študentov Univerze v Ljubljani je novembra na mednarodnem tekmovanju raziskovalnih projektov (iGEM) na prestižni univerzi MIT v Cambridgu, ZDA pometla s konkurenco najuglednejših univerz z osvojitvijo prvega mesta v generalni razvrstitvi (Grand Prize), ob tem pa dosegla tudi prvo mesto na področju zdravja in medicine ter zlato medaljo. Raziskovalna skupina študentov se je pod vodstvom mentorjev s Kemijskega inštituta Ljubljana ter Univerze Ljubljana lotila izdelave cepiva proti bakteriji, ki povzroča raka na želodcu in tankem črevesju.

Ekipo so sestavljali Vid Kočar, Katja Kolar, Jan Lonzarić (študenti biokemije, FKKT), Eva Čeh, Anže Smole (študenta biotehnologije, BF), Jerneja Mori (študentka mikrobiologije, BF), Ana Lasič (študentka medicine, MF) in mentorji dr. Mojca Benčina, Monika Ciglič, Karolina Ivičak, Nina Pirher (Kemijski inštitut), prof. Simon Horvat (BF) ter vodja ekipe prof. Roman Jerala (Kemijski inštitut ter FKKT).

Na tekmovanju iGEM sodelujejo študentske ekipe, ki pod vodstvom mentorjev čez poletje pripravijo ter izvedejo raziskovalni projekt s področja sintezne biologije. Na tekmovanju je letos sodelovalo 84 ekip. V finale se jih je uvrstilo 6, poleg slovenske ekipe še Harvard, Caltech, UC Berkeley, Freiburg in tajvanska univerza NYMU.

Urh Maček


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2008/12/01/domaca-pamet/