Deo et patriae fidelis!

Avtor Elena Pečarič | 12. oktober, 2008 @ 13:27

Že nekaj časa sem na preži, da prestrežem vse zanimive informacije, ki bi lahko bile dodaten argument pri utemeljevanju razvoja storitev v skupnosti za različne cilje skupine in bi podkrepile tudi »našo« zahtevo po sistemski ureditvi pravice do osebne asistence. Tako me je [1] članek v tedniku Mladina z dne 20. 3 .2008 Humanitarna diskriminacija napeljal na misel, da zvem kaj več o stroških, ki jih država namenja duhovniški oskrbi. Na Urad za verske skupnosti sem tako zaprosila za dostop do informacij javnega značaja, kjer sem želela pridobiti naslednje informacije;

Koliko katoliških duhovnikov je v RS?
Urad razpolaga s podatkom, da je v aprilu izplačal sofinanciranje prispevkov za 961 katoliških duhovnikov, redovnikov in redovnic. Z ločenimi podatki za število duhovnikov, redovnikov in redovnic ne razpolagamo.

Koliko je redovnic (oz. ali so te upravičene)?
Redovnice so po Zakonu o verski svobodi upravičene do sofinanciranja prispevkov.

Koliko je drugih laičnih predstavnikov, ki se jim plačujejo prispevki (npr. Zaposleni v Karitasu in drugje)?
125

Koliko duhovnikov je trenutno zaposlenih v okviru javne uprave; vojska, policija?*
S temi podatki Urad Vlade RS za verske skupnosti ne razpolaga.

Koliko po bolnišnicah ter DSO ali kje drugje; seznam le teh?
S temi podatki Urad Vlade RS za verske skupnosti ne razpolaga.

Koliko znaša bruto  in neto plača duhovnika v vojski ter duhovnika v DSO?
S temi podatki Urad Vlade RS za verske skupnosti ne razpolaga.

Zanima me tudi v katerih organizacijah poleg Karitasa so še zaposleni
laični predstavniki, ki se jim plačujejo prispevki? Koliko v posameznih
organizacijah?
Urad je v avgustu 2008 izplačal sofinanciranje prispevkov za 124 oseb, ki niso duhovniki ali redovniki in sicer smo za  42 oseb izplačali sofinanciranje prispevkov Nadškofiji Ljubljana, za 70 Nadškofiji Maribor, za 11 Škofiji Koper in za eno osebo Redovnim skupnostim Slovenije.

Ker so bili podatki oz. informacije s strani Urada za verske skupnosti nepopolni ali bolje na veliko vprašanj ni bilo odgovora, sem se po natančnejše informacije obrnila na Ministrstvo za notranje zadeve. Od njih sem prejela dopis v katerem me obveščajo, da je v Policiji zaposlen le en duhovnik in sicer na delovnem mestu policijskega svetnika. Uvrščen je v 44. plačilni razred in njegov dohodek je 2.499,26 EUR bruto in dodatek na delovno dobo.

Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve odgovarja, da v Domovih starejših občanov ne zaposlujejo duhovnikov, vsi pa zagotavljajo ustrezno oskrbo oskrbovancev in sicer s krajevnimi duhovniki v zato posebej namenjenih prostorih domov.

Ministrstvo za zdravje sem prejela obsežen odgovor v obliki razpredelnice. Trenutno se v okviru ministrstva ne zagotavlja verske oskrbe. Bolnišnice same so tiste, ki se dogovarjajo o izvajanju duhovne oskrbe za svoje paciente s predstavniki cerkve.

Ministrstvo za obrambo mi je v zadevi »Plačni podatki vojaški vikariat« odgovorilo v obliki tabele z natančnimi podatki o plačah za mesec julij in avgust ‘08.

picture-1.png

Na ministrstvu za obrambo je zaposlenih sedem duhovnikov oz. bolj natančno, pet duhovnikov Rimo katoliške cerkve, dva, duhovnica in duhovnik Evangeličanske cerkve.

Deo et patrial fidelis ali Zvest Bogu in domovini!
Poleg dopisa so mi poslali Koledar 2008 duhovne oskrbe, na sprednji strani le-tega so imena duhovnikov s pripadajočimi mobilnim številkami ter šest pastoralnih asistentov. Da obstajajo pastoralni asistenti je bilo zame presenečenje in bom v kratkem poskusila izvedeti še kaj več o njihovem delu, plačilu, ki ga prejemajo in obsegu storitev, ki jih izvajajo. Na hrbtne strani koledarja pa imamo pomembne dogodke, naštejmo jih le nekaj; tečaj meditacije, tradicionalno romanje v Lurd, otroški tabor, družinski vikend…

Elena Pečarič

Se nadaljuje.


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2008/10/12/deo-et-patrial-fidelis/

URLs in this post:
[1] članek: http://www.mladina.si/dnevnik/20-03-2008-humanitarna_diskriminacija/