Sladki prsti

Avtor Irena Kovačević | 3. julij, 2008 @ 10:33

Lepega dne na Špici ob Ljubljanici spoznam Naserja Gashija, slaščičarja, ki je v 20-letni kuharski karieri v francoskih restavracijah pripravljal divjačinske in mediteranske dobrote, se od najboljših kuharjev naučil postreči tudi polže in se na koncu po naključju specializiral za slaščičarja. Šolal se je v Parizu (Ecole Superieure de Cuisine Francaise, smer slaščičarstvo) in je danes gotovo eden najbolj cenjenih slaščičarjev v Sloveniji. Izobraževal je celo slaščičarje, ki skrbijo za protokolarne dobrote gostom Brda. Danes njegovo znanje cenijo v Hiši kulinarike Jezeršek in rad pove, da najbolj uživa pri svojem delu, da uporablja naravne sestavine, torej nikakršnih pecilnih praškov in vanilijinih sladkorjev.
Dobro leto bo odkar je pripravil prvi tečaj, ki je bil dobro obiskan in jih sedaj redno organizira. Naslednja bosta v mesecu septembru v Ljubljani in na Bledu.
Midva sva se neko nedeljo odpravila na Bled, v kuhinjo hotela Astoria, kjer sva pripravila francosko osvežilno sladico s skuto in pasijonko. Na koncu je sledilo še presenečenje za izletnike ob Blejskem jezeru.
Tule je kratek utrinek najinega druženja, če pa bi radi znali to sladico pripraviti tudi sami, si le vzemite čas za cel film.


[1] (www.vest.si) Se vam cedijo sline? from [2] Irena Kovacevic on [3] Vimeo.

Skladbo v podlagi izvaja Carla Bruni.

In tule je cel postopek priprave sladice…


[4] (www.vest.si) Naser Gaši - slaščičar from [5] Irena Kovacevic on [6] Vimeo.

RECEPT:

Biskvit Joconde ali mandljev biskvit:
8 jajc
280gr mandljev
300gr sladkorja
85gr moke
270gr beljaka
150gr sladkorja
40gr masla
Postopek:jajca, mandlje in sladkor mešamo v eni posodi. V drugi stepemo beljak in sladkor. Masi nato vmešamo skupaj ter dodamo moko in maslo.
Pečemo na temperaturi med 190-200 st. C, 10-15 min.

Skutina masa:
170gr sladkorja
50gr vode
6 rumenjakov
nastrgana lupina ene limone (BIO)
550gr skute
600gr stepene smetane

Sladkor in vodo segrejemo do temperature 120 st. C, prilijemo med rumenjake in mešamo hitro v mešalcu, dokler se ne stepe in masa ohladi. Dodamo limonino lupino, skuto in na koncu stepeno smetano.

V čaše vlijemo skutino maso, na to položimo biskvit (rezan v velikost čaše) in ga namočimo s sladko vodo zmešano s pasijonkinim pirejem. Biskvit nato prelijemo s skutino maso skoraj do vrha čaše. Ohladimo ter dokončamo s pasijonkinim želejem. Količine so naslednje:

90gr vode
70gr sladkorja
130gr pasijonkinega pireja
5gr želatine
Ohladimo v hladilniku. Dekoriramo z ročno obdelano čokolado in malinami ali ribezom.

Naser Gashi in Irena Kovačević


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2008/07/03/sladki-prsti/

URLs in this post:
[1] (www.vest.si) Se vam cedijo sline?: http://www.vimeo.com/1274029?pg=embed&sec=1274029
[2] Irena Kovacevic: http://www.vimeo.com/user513470?pg=embed&sec=1274029
[3] Vimeo: http://vimeo.com?pg=embed&sec=1274029
[4] (www.vest.si) Naser Gaši - slaščičar: http://www.vimeo.com/1270907?pg=embed&sec=1270907
[5] Irena Kovacevic: http://www.vimeo.com/user513470?pg=embed&sec=1270907
[6] Vimeo: http://vimeo.com?pg=embed&sec=1270907