Sv3tovi 1/2

Avtor Borut Levart | 9. november, 2007 @ 7:00

   Kockasti kalejdosklop v rokah avtorja. [1] Več »

Jonas je v [2] zadnjem Kinotožju definiral posebni žanr matematičnega filma. V njem je glavni: lik matematika, ki se rad zadržuje v Platonovemu svetu matematičnih entitet, to je svetu števil, enačb, geometrijskih teles, aksiomov, teoremov, dokazov in sorodnega. Preostala svetova reči in navadnih misli ima manj rad. Svetovi imajo preseke in povezave, ki so deloma razumljivi, deloma mogoče sploh nedoumljivi. O tem bo šla beseda v naslednjem zapisu.

Tokrat si poglejmo bitje iz matematičnega sveta, ki ga poznamo tudi v našem svetu kot igračo iz leve risanke. Štirje poligoni so takšnih oblik in povezani s panti tako, da lahko tvorijo ali kvadrat ali enakostranični trikotnik. Dva panta razpolavljata stranici trikotnika, tretja stranica trikotnika pa je razdeljena v zanimivem in približnem razmerju 0.982 : 2 : 1.018.

Transformers! Vendar ne neprepričljivi poskus Mišela Zaliva; mislimo idejo, da je trikotnik lahko štirikotnik, ki je trikotnik. Stvar je pred stoletjem odkril angleški matematik-igračar Henry Dudeney in jo prinesel v naš svet igrač, reči, igrač. Večna mu slava.


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2007/11/09/sv3tovi-12/

URLs in this post:
[1] Več »: http://tisocenfilm.blog.siol.net/2007/04/04/s-pantov-pa-ne/
[2] zadnjem: http://www.vest.si/2007/11/05/kinotozje-013/