Komentar - Tamara

Avtor Vest | 8. junij, 2007 @ 14:00

Marsikdo je ob javni rabi ustaljene slovenske besede kurac zgrožen. Pogled v Slovar knjižnega jezika nam razloži, da je beseda vulgarna, da označuje “moški spolni ud” ali “ničvrednega, slabega moškega”. Kurac izraža tudi jezo ali zanikanje.

Da mu SSKJ pravi “kurec”, četudi ga v taki obliki nihče ne uporablja, bomo na tem mestu raje zanemarili. Nikakor pa ne moremo mimo kvalifikatorja “vulgarno”, saj ne vem, kaj je lahko vulgarnega na tem zanimivem, privlačnem in uporabnem moškem organu.

Osnovni problem je v tem, da gledamo na kurce tako zelo negativno. Vsak je bil že kdaj poslan v kurac in vsak je že koga (vsaj v mislih) poslal tja. Besede se je prijela negativnost.

Nič čudnega: dandanes se namreč vsakdo kurči. Oblast in ljudstvo. Kurčijo se delavci in kurčijo se delodajalci. Liberalci in klerikalci, revni in bogati. Vsi! Zdi se, da je kurčenje gonilo tega sveta.

Kurac kot tak je izgubil svoj pravi pomen. Vsi se kurčijo, a odločno premalo uporabljajo svoj (ali partnerjev) kurac!

Zato pozivam vse, da prepoznajo pravo vrednost kurca. Da uporabljajo kurac za pozitivne in radostne reči. V skladu z božjo modrostjo, ki ga je ustvarila v prav poseben namen. Naj ima kurac možnost biti, kar je, in morda se bodo stvari poboljšale.
Amen!

Tamara Langus


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2007/06/08/komentar-tamara/