Dokazi - če so pravi

Avtor Jani Sever | 17. maj, 2007 @ 8:32

Vlada je objavila dokumente, ki naj bi razkrili, da je Sova plačala pot Drnovškovemu zdravilcu. A iz dokumentov to ni čisto jasno razvidno. Prekriti so namreč deli, ki bi pojasnili zakaj je bil denar porabljen. Iztok Podbregar, tedanji šef Sove, pa pravi, da podpis ni videti kot njegov.

Predpostavimo, da so dokumenti avtentični. Kaj bi to pomenilo? Predsedniku je zdravilca pripeljala Sova. Kar je najbrž OK, predsednika imamo radi in kdorkoli bi bil, bi najbrž večina brez pomislekov prispevala za njegovo zdravje. Pa naj mu ga prinesejo zdravniki ali zdravilci.

Kaj bi bilo torej narobe? Predvsem to, da predsednik tega ni komentiral, da je njegova šefinja kabineta vse skupaj tajila, da je celo grozila s tožbami, da je predsednik molčal, da …

To so seveda samo tisti manj resni pomisleki. Bolj zapleteni so tisti, ki govorijo o svojevoljnem trošenju davkoplačevalskega denarja in celo denarja tujih tajnih služb. Nekateri se bodo morda zgražali prav nad tem, da je zdravljenje slovenskega predsednika plačala denimo nemška obveščevalna agencija.

[1] (www.vest.si) dokument
Na pol razkriti dokument.

A najbolj zoprno pri vsem skupaj bi bilo nekaj drugega. Namreč to, da poslej Drnovšku ne bi bilo ravno lahko verjeti. Na obtožbe je namreč odgovoril nonšalantno, češ da gre za obrekovanja. Kaj sedaj, ko naj bi obrekovanja postala resničnost?

Se bo opravičil? Bo dejal, da se je vse skupaj zgodilo v nekem drugem življenju?

Kakorkoli. Teren tajnih služb je spolzek. Se zdi, da je na njem spodrsnilo Janezu Drnovšku. Glede na ravnanja ob razkrivanju Drnovškovih potez - način ustanovitve vladne komisije, način preiskave, … - je najbrž samo vprašanje časa, kdaj bo spodrsnilo Janezu Janši.

Če bi se izkazalo, da podpis res ni Podbregarjev in da je z dokumenti narobe še kaj drugega, bi bil to za vlado celo večji debakel, kot so napol razkriti dokumenti za predsednika republike. Nekateri odzivi že govorijo o tem, da gre za drobiž in da bi morda bilo dobro izvedeti koliko stanejo potovanja predsednika vlade z njegovo izvoljenko.

In Drnovšek? Vsekakor bo potrebno počakati na njegova pojasnila, ki so nujna, saj gre za predsednika države. Čakamo.

Jani Sever


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2007/05/17/dokazi-bolijo/

URLs in this post:
[1] Image: http://www.flickr.com/photos/54571602@N00/501205425/